A mesterpedagógus, kutatópedagógus portfólió újdonságai

 

Az Educatio konferenciáján jártunk, ahol dr. Szivák Judit Kulcsszerepben a pedagógus című előadásában elsőkézből tájékoztatott bennünket a legújabb fejlesztésekről a mesterpedagógus, kutatópedagógus portfólióval kapcsolatban. Felhívjuk a figyelmet, hogy a fejlesztés, még nem elfogadott, ez volt az első nyilvános előadás, ahol bemutatásra került, így számítani lehet némi változásra.

Az első újdonság, hogy a kutatótanári fokozat a kutatópedagógus nevet kapta, hiszen nem csak tanárok, hanem óvodapedagógusok és tanítók is elérhetik ezt a fokozatot.

A mesterpedagógus és a kutatópedagógus tevékenysége már túlmutat az osztálytermen: tudásmegosztó, kutatási és innovációs tevékenységet végez. Éppen ezért a portfóliójában már nem a kompetenciák meglétét vizsgálják, és másképpen is kell számot adni a tudásáról, tapasztalatairól, kompetenciáiról.

Elsősorban fontos kiemelni, hogy a mesterpedagógus és a kutatópedagógus portfóliója nem értékelési portfólió, hanem fejlődési portfólió, amelynek célja az, hogy dokumentumokat áttekintve képet kapjunk készítőjének fejlődéséről. Ebben a portfólióban nincs kötelező dokumentumtípus, ezeket a készítője szabadon választhatja meg, azonban kötelező elemei vannak.

Ezek:

–              Önéletrajz

–              Szakmai életút bemutatása: teljesen szabadon dokumentumokkal bemutatható

–              Továbbá szükséges közepes időtávra szóló fejlődési/fejlesztési terv/program (ez már egy komoly tervező munka)

A mesterpedagógus és a kutatópedagógus fokozatot időszakonként meg kell majd újítani.

A mesterpedagógus profiljainak a következőket jelölték meg:

–              Innovátor profilú mesterpedagógus

–              Vezető profilú mesterpedagógus

–              Mentor profilú mesterpedagógus

–              Képző profilú mesterpedagógus

Az előadó a prezentációját azzal vezette fel, hogy bízik benne, hogy mindenki számára ajándékot ad. Annak a megítélését minden kedves olvasóra bízzuk, hogy ajándék-e ez számára vagy sem.

http://www.neteducatio.hu/?bb=155